Att bli insnöad på en gren för tidigt

Standarden för hoppekipage, åtminstone på en lägre nivå är att "dressyr är tråkigt". Nu förväntar ni er ett inlägg om hur roligt dressyr är - men nej, istället ville jag framföra vikten av att vara ponnyryttare en tid. Vad menar jag med det? Jo:
 
Att lyckas prestera på topp i två grenar på samma gång är inte många som lyckas med. Gör man det så är det sällan på en hög nivå. Detta har gjort att man fokuser på den gren man tycker är roligast och ofta den gren som det går bäst i. Men om man tar ut denna fokuseringen för snabbt till tillexempel hoppning så är det oerhört lätt att man blir fast i bara hoppningen vilket sedan leder till uttrycket "dressyr är tråkigt" - för man fick aldrig lära sig något annat, att dressyr är roligt och framförallt viktigt. Istället blev man så fokuserad på hoppningen så man inte vet att något annat existerar. 
Nu för tiden är det sällan man stöter på riktiga "ponnyryttare". Som tar med sina hästar respektive ponnyer ut både på skogsslingor med lite kvistar som man hoppar över, som tränar lite i hoppning och lite i dressyr. Så som man gjorde när man var liten, man hade kul med sina ponnyer - provade nya saker. Den stora variationen i arbetet tappas bort om man fokuserar för snabbt. Det blir så av naturen. 
 
 
Jag tror att vi som i våra unga år gjorde lite av varje har en mycket stadigare grund att stå på. Vi har provat på det mesta, vi har tränat både hoppning, dressyr och lite terräng. Men de som istället direkt går in på en gren får aldrig lära sig något inom de andra. Och det kommer till slut, vare sig man vill det eller ej, rubba ens karriär. Tillslut kommer man inte längre. Och kommer man längre så blir tillslut hästarna förstörda för de inte får allsidig träning och en ryttare som vågar variera sig. 
 
Det är så lätt att bli insnöad. Och att bli det för fort. Tänk på det. 
 
/Linn

Kommentarer
Postat av: Maja

Suuuperbra skrivet!!!!!!!!

Svar: Tack så mycket, kul att höra! :D
Linn Forsström

2013-02-02 @ 20:23:18
URL: http://otroligahast.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0