Bett dag 2

Idag red jag med bettet, och känslan är fortsatt bra!
 
Vi hade ett okej pass idag. Ziro var jätteduktig verkligen, men piloten var inte alls med på noterna, red dåligt och hade dåligt tålamod. Blev slutorna dåliga struntade jag i dem och galopperade istället för att ta igenom dem. Dumma mig.
 
Vissa delar av passet när jag red mer ordentligt kändes han kanonfin, lika fin kontakt till handen som i förrgår och ett jättefint tryck i honom. Mot slutet gjorde vi våra bästa slutor någonsin!
 
Han trampade helt underbart idag också. Det är svårt att beskriva hur det känns när han sänker bakdelen och verkligen sätter under sig baken och trampar på. Väldigt häftigt och han tycker det är kul att göra, nästan lite för kul så att han vill göra det ofta, även när jag inte bett honom. Rätade jag på mig i skritten trampade han till, så himla duktig!
 
Snart får Chuckie en lillebror (nej jag längtar inte alls efter en kramgo bäbisbjörn, nejnej)
 
 
/Nathalie
 
 
 

Lycklig

Gissa vad som flyttar hem till mig i juni? *lycklig*
 
Den här sötnosen nämligen! En liten kille.
 
Namnförslag? Mammas namn går INTE igenom. Mamma, om du läser detta: GLÖM!
 
EDIT: Jag föreslog Apache vilket det verkar bli. Apache är ju namnet på en indianstam, och våran hund vi har nu heter Cherokee, också en indianstam. Alltså Apache och Cherokee, två indianer! :D
 
 
/Nathalie

Utvärdering av sprengerbettet

Jag har bara hunnit använda bettet en gång, men jag kände en skillnad och tänkte dela med mig av vad jag tycker än så länge.
 
I början kändes han inte så bra på det. Det är dels rörliga ringar vilket han inte är van vid, mässing som han inte är van vid, och en annan böjning på bettet. Han kändes ganska tom i handen, krullade ihop sig och tog inget stöd. Men ju längre jag red desto bättre kändes han på det. Han tog stöd och jag fick en helt fantastisk känsla som jag inte kännt på väldigt länge, vilket jag tror beror på bettet. Han skummade väldigt mycket, jobbade genom ryggen och stödet till handen var lätt och jämnt. Helt perfekt kändes han!
 
Jag var lite orolig att han skulle avsky bettet (det vore ju inte första gången), vilket vore väldigt synd med tanke på att det var ganska dyrt. Men jag ska prova det idag igen, och förhoppningsvis går han lika bra på det idag :D
 
 
 
/Nathalie

GHS 13

GHS är över för den här gången. Och kvar är ett fantastiskt minne. 
 
I onsdags bjöds jag på en hoppklass samt Kyra Kyrklunds clinic. Något som var väldigt inspirerande och lärorikt, det var fantastiskt att äntligen få se och framförallt höra sin stora förebild i hästvärlden. Professor Kyra, underbart. Det enda negativa jag har att säga om clinicen var att den var mer som en öppen, individuell träning än som en clinic. Men hon sa från början att hon skulle göra den annorlunda denna gång och det var trots allt givande i alla fall, mycket givande.
 
Lördagen bjöd på 145cm hoppning samt mässa. 
Mässan var lika stor som vanligt, en hel del fina erbjudanden här och var. Men i år hittade jag inte alls lika mycket "måste ha!" prylar som tidigare år. Men det kan helt enkelt vara så att jag blivit vuxen och hällre lägger pengarna på annat än att shoppa upp allt jag tycker är fint. 
 
Vi har ätit en massa god mat. Allt från pizza till kinamat. Och framförallt har vi haft det väldigt, väldigt trevligt med en hel del skratt ;)
 
 
 
/Linn
 

Mina inköp

Gårdagen var hur bra som helst! Vi tittade på alla shower, och hade riktigt roligt!
 
Självklart var jag på mässan i Göteborg, och det här fick jag med mig:
 
Sprenger bett, dynamic
 
 
Mjukt vid manken
 
 
Det var inte mycket jag behövde, bara handskar och ett bett. Schabraket och lindorna följde med av bara farten. Och jag veeet att rosa inte är Ziros färg, men jag blev så sugen haha!
 
 
/Nathalie

Glitter

Smakprov....

/Linn


@Gbg

Just nu i Gbg:


Underbar helg

I onsdags var jag på GHS och såg Kyra clinicen. Mer om det kommer på måndag.
Nu är jag i Göteborg igen för att besöka GHS lördag och söndag. Underbart!

Pottsork gick jättefint idag!

/Linn


Jag ska till Göteborg!

Jag hade ju inga planer på att åka till Göteborg i år, men jag var så jäkla sugen, och så föreslog Madde i min klass att vi skulle åka, och självklart är jag på! Så på lördag 05.00 tar vi tåget mot Göteborg, jag, Jonna och Madde.
 
Ses vi där?! :D
 
Det betyder dock att jag inte får träffa Ziro på lördag :(
 
 
/Nathalie
 
 

Åh herre

Vet ni vet? Om ca 2 veckor kommer Ziro och jag rida våran kür! Men jag har ett problem.
 
Det hela började med att min dator med filmen på programmet och musiken på, råkade mamma kasta i golvet när den låg i min väska. Skärmen gick sönder, så jag kopplade in en annan skärm och försökte föra över filmen och musiken på ett USB, men gissa vad som hände? ALLT försvann. Film med musik och hela ritningen av programmet.
 
Gissa vad min söndag kommer bestå av? Ja, rida och få programmet filmat, redigera musiken och se till att det funkar. Förra gången jag gjorde det tog det ca tre timmar, så jag kommer ha en del att göra.
 
Jaja, sen när det är klart har jag två veckor på mig att rida programmet, men det ska nog bli bra. Jag siktar ju inte på vinst om vi säger så, jag är bara med för skojs skull :)
 
 
 
/Nathalie

Smakprov

/Linn


Minihingsten!

Idag tog Ziro fram sin inre hingst när vi promenerade. Han skrek och slog med frambenet åt en häst tre meter bort, taktade, flög iväg utan anledning och trippade omkring och småpep hela tiden. Ibland undrar man ju...
 
Hans sår var fortfarande svullet och varmt, men jag kylde idag igen och hade på salva. Imorgon tar vi nog ett lätt pass i ridhuset. Han har lite väl mycket energi nu, snart kan han nog inte hålla sig i skinnet och gör något han inte borde.
 
I övrigt då? Jo, nationella proven är ju igång, och imorgon står min klocka på 06.00 för att hinna till skolan i tid.
 
Nämen, kolla vilken liten fjortis-Nathalie, för 2 år sedan cirkasisådär.
 
 
/Nathalie
 
 

Livlina

Idag när jag tog in Porter så hoppade han och for. Även när jag hoppade upp så kunde han inte stå still utan han vräkte sig framåt och ville hoppa och fara. 
I och med att jag skulle rida på gärdet idag och det är väldigt nära till stona som ofta står och skriker efter honom så kände jag att jag var tvungen att sätta på en livlina idag under framskrittningen. Det är mitt ansvar när jag sitter på en hingst, jag vill inte ta några risker. 

Alltså, under framskrittningen när jag red med lösa tyglar så hade jag en graman på. För att ha lite mer att säga till om och få snabbare reaktion ifall det skulle koka över. När jag sedan skulle korta tyglarna och börja arbeta så tog mamma av den.
 
 
Han uppförde sig i alla fall men som sagt - säkerhetstänk. Man har inte lika stor koll när man har lösa tyglar och skrittas fram måste han, och då fick vi en livlina att ta till om det skulle koka över. 
 
 
Visst är han snygg i vinrött?!
 
 
/Linn
 

Transporten

Vi köpte en ny transport för lite mer än ett år sedan. En Star Trailer som har allt. Det måste vara ett av våra bästa köp. 
 
Hur som helst, nu under vintern har den "gulnat till" på vissa ställen vilket ser väldigt tråkigt ut. Jag tänkte om ni har några tips på hur man kan få bort detta? Vi måste också stripe:a om den då det fortfarande står föregående ägares namn på den. Och då måste vi få bort märkerna efter det... phu. 
 
Rengörning av våran gamla transport som vi sålde i somras. 
 
 
/Linn

Stackars Ziro

Idag när jag skulle tvätta av Ziros ben såg jag att han sparkat sig idag. På insidan av höger bak har han ett sår, som var både lite varm och svullet. Han var lite öm också och ville inte att jag skulle röra det, men jag fick på kylande och så gick vi på promenad.
 
När vi kom tillbaka hade jag en bakteriedödande salva på, så förhoppningsvis är det bättre redan imorgon. Hönsmamma Nathalie vaknade till som vanligt, det kunde ju vara en senskada? Men nej, såret sitter ju inte ens på senan haha så jag kan nog vara lugn.
 
Men efter promenaden hade svullnaden och värmen gått ner, så jag får se om jag skrittar ut imorgon.
 
Den här bilden gillar jag verkligen!
 
 
/Nathalie

Fler bilder

Här kommer ännu ett gäng bilder :)
 
Synd att den här blev ur fokus, annars vore den fin!
 
 
 
 
/Nathalie

Mocka i hage

Jag och Andreas har ägnat flera timmar både igår och idag till att mocka Porters hage. Vi har tagit halva hagen - minst. Det blir en hel del skit under en vinter. Men det har gått riktigt bra med musik i högtalare och fint umgänge, måste säga att jag har en fantastisk pojkvän som med glädje hjälper till i stallet - även med de tyngsta sysslorna. Barnarbete är jag helt emot men pojkvänsarbete är fina grejer, hihi. 
 
Det blir så fint när det är klart. Och framförallt fräsht. 
 
PS. Bara min blogg.se app som inte fungerar?!
 
 

/Linn

Ziros mun

Ziro grejar mycket med sina läppar när man rider, jag tror det är en sån där fokusgrej? En del hästar spänner läpparna, andras öron vippar omkring, och han drar upp läpparna.
 
 
Och nej, Ziro är väldigt mjuk i munnen och jag mjuk i handen, så det är inte därför han grejar. Som ni ser är tyglarna inte ens sträckta på vissa bilder :)
 
Gör era hästar något sånt vid ridning när de blir fokuserade? :D
 
 
/Nathalie

Bilder från Köping

Här har ni bilder ifrån framridningen.
 
Ser ni hur dåligt jag börjat rida? Min sits påminner om en sköldpadda, och vart fasen har jag blicken? Fastklistrad i hans fina små öron!
 
Hans nacke, mumma!
 
Haha ser ni vad han grejar med läpparna? En fokus-grej tror jag! Det gör han på många bilder, kan visa sen :D
 
De två bilderna över här är galoppfattningar precis i "ifrånskjutet".
 
 
 
Det kommer fler bilder lite senare :)
 
 
/Nathalie

Resultat, Lagtävlan för ponnyallsvenskan, Köpings RK

Som vet var vi iväg och tävlade igår, med ännu ett medelmåttigt resultat (för att vara vi).
 
På framridningen var det en del störningar. De drog igång en traktor som stog parkerad i ett skjul PRECIS bredvid framridningen = Ziro flög i luften och blev livrädd. Och max tre meter ifrån framridningen stog det en häst i en sjukhage, som sprang som en tok och frustade, varav Ziro blev spänd igen. Men de stunder han var lugn var han faktiskt riktigt fin!
 
På banan hade vi ett par småmissar. Slarvig väg inför båda skänkelvikningarna drar ner poängen, ett taktsteg i skritten, och när vi skulle göra halt vid C framför domaren halkade han iväg med bakbenen och drog upp huvudet. Galoppfattningen var lite väl spänd, och båda galoppökningarna vart halvdana. Men jag är hyfsat nöjd med travökningarna och den övriga galoppdelen.
 
Resultatet blev 66,52% och en sjätteplacering av 25 D-ponnysar. Det var väldigt hård konkurrens, då det var Division 1 för Stockholm(?), så vi mötte många bra Stockholmsekipage.
 
Det var kul att möta små många nya ekipage och en helt ny domare. Bedömningen var ganska hård men väldigt rättvis, och det är så jag tycker att det ska vara.
 
Allt som allt är jag nöjd, men jag väntar fortfarande på att vi ska prestera på samma sätt som förra säsongen. Jag tror det blir bättre när vi kommer in mer i tävlandet!
 
Fler bilder kommer strax!
 
/Nathalie

Morgonmys

Finns inget bättre än att ha hästarna på morgonen. Nu är även stallet klart!

/Linn


Tre timmar och 40 minuter framför mig

Imorgon efter mitt ritt kommer jag ha tre timmar och 40 minuter att avverka ifall det går bra. Jag startar som nummer 7 av 33 nu, och det kommer ta tiiiiid. Hoppas att det går riktigt bra i alla fall, vi har fortfarande inte haft en BRA ritt eller gjort bra resultat i år, det har inte släppt. Men imorgon kanske?
 
Ja, skulle vi bli placerade har jag gott om tid på mig, så jag tänkte kanske att det går rida ut någonstans?
 
Bild från en av våra första LC:er, vinst på 71,85%
 
 
/Nathalie
 

Foderplugg

Idag har vi arbetat med foder i skolan. Äntligen, har längtat väldigt mycket efter det här avsnittet. Idag blev det en uppgift full med konsekvenser som kan bli om hästen inte får i sig en del saker, läskigt hur mycket maten kan påverka.


Planerade tävlingar/träning

Här är de tävlingar och en träning Ziro och jag har planerade innan juli. I juli har vi inte en enda tävling inom 20 mil, så då får han ta det lugnt och gå på bete, rida ut, busa och förhoppningsvis ska vi kunna bada också!
 
*20/4, Köpings RK, Regional Lagtävlan för ponnyallsvenskan
 
*12/5, Kumla RK, träning för Marianne Essen
 
*18/5, Örebro Ryttarteam, Regional LA:P1
 
*2/6, Gyttorps RK, Regional LA:P1 & FEI inledande
 
*15/6, Hammarö RF, Nationell FEI Mästerskap- och Lagtävlansprogram, 1-2 tävlingsdagar (ej bestämt)
 
*20/6, RS Grums, Nationell FEI Mästerskap- och Lagtävlansprogram, 1-2 tävlingsdagar (ej bestämt)
 
*28/6, Karlstads RK, Nationell FEI Mästerskap- och Lagtävlansprogram, 1-2 tävlingsdagar (ej bestämt)
 
Som ni ser avslutar vi med tre nationella, tre helger i rad. En eller två av dem blir två dagar. Sedan har han sin "sommarvila". Han kommer hållas igång, men mer med uteritter och bus, kanske lite fälttävlan?
 
 
I Augusti har jag inget planerat, kanske TSG-cupen, men det känns som att klasserna är lite låga. Dessutom vann vi den ju förra året, och jag ska nog nöja mig där haha!
 
 
/Nathalie

Svar på kommentar

Fick en kommentar som handlade om mitt inlägg "Det är inte tur". Där jag skrev om jobbet med Ziro och sådär.
 
Visste du att han hade kapacitet? Såg du det? Vad är han bäst på, vilka rörelser? Vad tycker du är svårast? :D
 
När jag provred Ziro så kändes det som sagt skit. Men han har ju en riktigt bra stam, och hans syskon har lyckats bra. Bra grundgångarter, mjuk i munnen. Men hur långt vi skulle komma visste jag inte. LA är enkla grejer, i alla fall de första LA-klasserna. Dit kan i stort sett vilken skogsmulle som helst komma på godkänt resultat, så det skulle vi klara. Men nej, att han hade så stor kapacitet som han faktiskt har visste jag inte.
 
Hans bästa rörelser? Hmm. Han är bra på mycket, kan göra helt galna travökningar och galoppökningar. Ryggningar har vi alltid haft lätt för. Han är väldigt reglerbar så att samla och öka är enkelt för honom. Han är ganska bredbent också, och har lätt för sidvärtessrörelser. Han har ganska lätt för allt egentligen, det är piloten som krånglar till det för honom ;)
 
Jag tycker slutor är svårast. Har jag en tränare som står och säger vad jag ska göra mitt i slutan blir den bra, men själv krånglar jag och försöker för mycket. Men nu på senare tid har de blivit riktigt bra, senast igår till exempel.
 
 
 
/Nathalie

Tankar kring tävling

Jag har fått några kommentarer där ni undrar när jag ska tävla nästa gång. Och jag tänkte att det var läge att svara på det. 
 
Kort sagt så har jag ingen tävling planerad. Vi går ut och startar när vi känner oss redo. Det enda jag har planerat är att starta New Forest SM och jag hoppas att jag känner att vi är färdiga tills dess, speciellt att vi är färdiga till LA:4 som är SM klassen. 
Det handlar om att lossa, lossa och lossa just nu och det tar tid att mjuka upp en gammal häst. Han är trots allt 18 år i år - även om han har svårt att förstå det själv. Han lever livet som en treåring ;)
När jag kommit till lösgjordhet som varar ett helt pass så han får stärka sig så går jag ut. Visst får jag loss honom, men det är jättesvårt att underhålla det. Utan jag ger det tid, så han får stärka sig och bli stadig. 
 
Jag tror att allt kommer gå mycket snabbare när det är varmt ute så musklerna kan hålla sig avslappnade och uppvärmda, och att man kan rida fullt ut. Han är MEGAFIN i vissa perioder men efter någon/några dagar i isande kyla och blåst där man inte kunnat rida så är det ett bakslag. Men som sagt - nu tror jag allt släpper snart. 
 
 
 
/Linn

Countdown

/Linn


Next Generation

Eskadrons Next Generation är helt okej tycker jag! En del grejer är väldigt fina, men det ser i stort sett ut som det alltid gör.
 
 
 
Ett av täckena skulle Ziro gärna ha!
 
/Nathalie

Det är inte tur

Jag har flera gånger hört att jag har tur som har en fin ponny. Jag är säkert inte den enda.
 
Men jag håller verkligen inte med när jag hör "du har tur som har en så fin ponny, alla har inte den turen". Det är verkligen inte sant. Jag har en jäkligt fin ponny, men det beror inte på tur. TUR var det att jag snubblade över hans annons, men att han blev så bra är inte tur. Det är bra ridning, träning och tränare som har gjort det.
 
Ni som inte redan vet, gissa vad Ziro kostade. Svaret kommer längre ner, men bara för dig själv, gissa. En fin ungponny med kvalitéer, vad kan han ha kostat?
 
Det är inte vissa familjer som har råd med fina ponnysar. Men man måste fråga sig själv: Vill jag snabbt komma upp i klasserna, tävla LA på hyfsade resultat? Eller vill jag låta det ta tid, och sedan komma upp i klasserna, men komma längre än LA? Alla kan göra det valet, men många väljer det första.
Annonsbilden.
 
Ziro var verkligen inte dyr. Köper du en färdigutbildad ponny för 50-60 000 kr så kan du nog räkna med att komma till LA rätt fort. Ziro köpte vi för 25 000 kr inklusive utrustning. Vi har kommit längre än LA. Vi har ridit LA:P1 på 70%, och det är inte alla som kan göra det.
 
Det kan verkligen löna sig att köpa en ungponny, sålänge man inte köper en halvdan som inte har mycket kapacitet. Sen om du skulle köpa en dyr färdig ponny för flera hundra tusen kommer du säkert också högt, men det är få familjer som kan göra det.
 
Det behöver inte handla om tur, bara jobb och lite känsla för det du gör. Det funkade för mig, så varför skulle det inte funka för fler?
 
 
/Nathalie

Ursäkta min frånvaro

Hoppas ni förstår varför ni inte hör något från min sida. Vi har nationella prov just nu, tillsammans med vanliga prov. Jag som i stort sett aldrig pluggar annars har fått göra det, samtidigt som jag måste hinna med hästeriet också. Men nu har jag tid, och jag får ta mig tid.
 
På lördag tävlar vi, och startar som nummer 9 av 37. Kul va? Dels hoppas jag att det inte går sådär jättebra så att man får vänta på prisutdelning i ett x-antal timmar, och dels vill jag att det ska släppa och verkligen gå super. Ja, det andra alternativet låter bättre! Det satsar vi på!
 
Idag säger det hemska vädret med regn och blåst att vi ska till ridhuset. Tråkigt, eftersom jag har träning där imorgon också. Ridhus, ridhus, ridhus. Förhoppningsvis blir nästa vecka bättre.
 
Nu ska jag sitta ner, dricka min varma choklad, äta lite godis och skriva bra inlägg!
 
 
 
/Nathalie
 

Klubbjacka

Igår fick jag hämta nya klubbjackan. Supersnygg och superskön. 
På framsidan är det Kumla Ridklubbs logga och så är det broderat "Linn". 
 
 
 
/Linn

Nybadad

På förmiddagen var det dags för årets första bad!
Porter fick bli offret och jag måste säga att han verkade tycka att det var skönt. När han hade torkat fick han sig en ordentlig borstning och fick sedan gå ut i hagen igen. Jag har inte vågat gå ut sen dess... tror jag kommer hitta ett ännu smutsigare monster i hagen. Hihi. 
 
Mina bästa vänner till Extreme horse makeover - "Lerinpackad till tävlingsponny". 

Porter fick sedan på sig två täcken som andades och torkade väldigt snabbt. 
Han fick även inviga ett helt nytt täcke som legat något år, tyckte han var fin i det. Det andandes som sagt så det kommer nog användas flitigt nu i vår/sommar. 
 
 
/Linn

Knopparna

Här kommer en närbild på knopparna. Tyvärr var manen lite tjock för att fästningen skulle hålla även "in action".
Ett knoppsätt som kan få den mest spinkiga halsen att se bra ut.


Porter in action

Snyggpelle var oerhört glad över att få röra på sig igen. Bocksprång och andra krumelurer var det allra bästa i hans värld - men mellan alla lufthopp arbetade han så fint. 
Han fick linlöpas i selen idag, och likadant imorgon. Han trivs väldigt bra med den. 
 
Inte nog med det så slog vi till med ett par knoppar. Provade ett nytt sätt som jag älskade, dock måste manen tunnas ut en hel del så att det verkligen fäster nästa gång. 
 
 
Lilla Porter. 
Skönt att komma igång igen så att jag kan rida bort den lilla bukmagen som blivit när han tagit det lugnt. Sedan ska vi fortsätta med bygga muskler arbetet - vilket linan hjälper till med. 
 
 
/Linn

Sista starten

Bildminne från min och Cherrys sista start tillsammans. 
En startfälttävlan där hon sken av lycka, hon var så glad. 
 
 
Det är bra att det finns Pay&Jumps och Startfälttävlan så att dressyrponnyerna får vara på något annat ställe än på dressyrbanorna, utan att behöva hoppa en speciell höjd utan att man själv får välja höjden efter vad man klarar av. Variation är det bästa. 
 
 
/Linn

För att kunna prestera...

Vad behöver hästarna för att orka prestera? Energi. Var får de energin ifrån? Mat, vila och uppbyggande träning. 
Men vi ryttare då? Hur ofta ser man inte folk som struntar i frukosten och som bara äter ett paket nudlar under en hel dag? Och hela dagen underar de varför de har svårt att hålla fokus och varför de känt sig så tunga och slappa i kroppen. 
Jag har själv varit den som i princip bara ätit en måltid per dag. Detta på kvällen. Någon gång då och då kastade jag i mig en frukost. 
 
Det här ska inte bli ett "ät rätt" inlägg. 
 
Vikten av att äta frukost

Vi har alla fått höra om hur viktigt det är att äta frukost för att orka en hel dag. Man ska äta si och så och speciella varor som är uppbyggda för att ge energi som varar åtminstone till nästa måltid. Vi har alla sätt bilderna på hur de frukostbilderna ser ut. 
 
 
Visst ser det gott ut? 
Men för oss hästmänniskor ser det bara tidskrävande ut en stressig morgon. Många av oss måste ut och fixa utsläpp och stallskötsel innan jobbet/skolan. Då hinner man inte slänga ihop något som liknar en hotellfrukost - om man nu inte ska gå upp bra mycket tidigare och då istället slösa på den värdefulla sömnen.
 
Jag tror att vi hästmänniskor måste ha något enkelt för att finna motivationen att kasta i oss något mellan alla måsten. Jag kanske gör fel nu - men jag tänker förespråka vikten av att äta vad man vill. För mig är det nämligen så att jag hellre äter något, oavsett om det är "vad man förväntas äta till frukost" (det vill säga inte någon fet ost, oboy och massa smör) - än att gå på tom mage för att man känner att man inte har tid. 
 
 
För det mesta dricker jag en smoothie till frukost. Den går att variera på många olika sätt och ger en bra start på dagen. 
 
 
Min frukost idag. Rostade mackor med ost på tillsammans med en hallon/blåbär smoothie. 
 
Det jag försöker säga är... huvudsaken är att ni får i er något till frukost. Även om det inte är den träningsinspirerande frukosten som vi sällan orkar fixa under stressiga och hästfyllda mornar. 
Känner ni för att äta ljusa mackor med mycket smör och någon fet ost på - gör det. Det är bra mycket bättre än att gå på tom mage. 
 
 
/Linn

Hästvård?

Har ni någon massör, equiterapeut eller liknande ute till era hästar? 
Vilket av de, varför och hur ofta? Vad har ni för erfarenheter av detta?
 
 
 
/Linn

New Forest SM

Några bilder från en av de underbaraste helgerna i mitt liv. 
Cherry och jag var med 2011. Vi vann två av tre starter. I den tredje kom vi på en andra plats där vi precis missade vinsten (hade en 8a som blev ändrad till 7a som gjorde att vi fick ETT poäng mindre). 
Vi kom hem med tre pokaler, två segertäcken och ett fantastiskt minne!
 


 
Jag hoppas på att få delta i år. 
 
/Linn

Film från igår!

Här är filmen från det andra programmet, Lagtävlan för ponnyallsvenskan. Resultatet blev 65,00%.
 
Vid kortsidan vid domaren vid ett tillfälle kommer ni se ganska tydligt när vi tappar bort varandras stöd och han nickar till ganska rejält.
 
 
Snygg stillbild? ;)
 
Förutom småmissar tycker jag det är ett bra program vi genomförde!
 
 
/Nathalie

Ny sopborste

Igår fick en ny spopborste följa med hem. Han heter Sture.

/Linn


Resultat Lagtävlan för ponnyallsvenskan & LA:P1

Hej på er! En helt okej tävlingsdag! Jag är både besviken och nöjd, hur det nu går ihop.
 
LA:P1: På framridningen var han lite ofokuserad och kollade på andra hästar. Men han var fin ändå, mjuk och lugn. Lite orolig i munnen, men det löste sig fint efter ett tag och jag fick ett mjukt och jämnt stöd. Jag red mest lösgörande och checkade av så att han var uppmärksam.
 
På banan blev det lite pannkaka. Taktmissar i traven, han bajsade i första slutan, och bajsar han kan han inte gå framåt, så det blev ju jättedålig. I andra öppnan blev han rädd och satte sig på rumpan så vi fick en 4a. Han snubblade även en gång så vi hamnade lite ur rytm inför enkla bytet, men duktig som han är räddade han situationen snyggt och gav oss en 7a.
 
Galoppdelen var så himla mycket bättre än traven. Vi hade 6,5 till 7,5 i galoppen, medan det gick från 4-7 i traven, men mestadels 6.
 
Resultatet blev 61,7% och första utanför placering. Det var mer än jag väntat mig, då det var hård bedömning och hård konkurrans. Men på ett sätt gillar jag hård bedömning, för när man får en bra procent, då vet man att det är BRA.

 
Lagtävlan för ponnyallsvenskan: På framridningen var han så himla fin! Lätt och luftig, uppmärksam och pigg samtidigt som han var lugn. Vi red skänkelvikningar, galoppen som den ligger i programmet och så ryggade jag en del för att kolla så han lyssnade.
 
På banan var han också fin, men han blev lite ostadig i kontakten i munnen. Han nickade lite i formen i några travmoment och hamnade lite över tygeln. Och i ena travökningen fick vi en taktmiss... Det enkla bytet är jag väldigt nöjd med! Rakt och bra antal steg.
 
Resultatet blev 65,00% och första utanför placering igen. Jag tror det skiljde 1 eller 0,5 poäng till placering, surt!
 
Det känns som denna säsongen var lite trögstartad, vi har inte riktigt kommit in i det och presterat så bra som vi gjort innan. Vi har faktiskt gjort en del halvkassa resultat, men det är mycket kvar av säsongen och vi kommer nog igång snart!
 
 
 
/Nathalie

Dagen före dagen

Jag fixade åt båda hästarna och sedan red jag Valle i ridhuset. Han var ganska stel och stark idag, men jag tycker att jag lyckades rida igenom honom ganska bra ändå. Bara lösgörande arbete, så att han skulle lossa och mjukna lite.
 
Efter honom så red jag Ziro. Det var ju träning för Susanne, och det gick riktigt riktigt bra! Slutorna var fina idag. Några blir lite ojämna/vingliga, men mestadels var de bra!
 
Annars jobbade vi en hel del galopp, bl.a ökningar där han gärna drar upp huvudet och sedan kutar i 190, men jag vill ha liiiite mer kontroll och liiiite mer form och arbete från honom haha.
 
Det känns väldigt bra inför imorgon i alla fall, och jag har bästa hästskötaren Jonna med mig :D
 
Jonna och hennes ena ponny :)
 
 
/Nathalie

Hästlivet i framtiden...

Att samla på sig hästar är lätt. Vi har fem hästar varav fyra är i våran ägo. En är utlånad och en har bott borta under vintern men så fort våren kommer har vi fyra hemma + två inhyrda. Detta har vi på endast en lön och ett gigantiskt hus för två personer på närmare 200 kvadratmeter. Jag vet - min mamma är fantastisk som överlever varje månad. 
 
Igår funderade jag lite på framtiden. Jag har alltid tänkt att jag vill ha så många hästar som möjligt men har nu tänkt om - lite i alla fall. 
Jag vill ha två (högst tre) storhästar. Varav en är i åtminstone MSV B stadiet och som med fortsatt jobb går ännu högre, en i LA-MSV och eventuellt en unghäst med potencial. Jag har för stor vilja att tävla i frack och hatt för att samla på mig en massa halvdana hästar och inser att det är bättre med EN bra och en/två i utvecklingsfasen. Sedan får jag väl kanske forma den bästa hästen själv till de högre klasserna, det handlar inte om det - men jag vill ha en som jag kan starta MSV på. 
 
 
Sedan vill jag ha ett par NF ston så att jag får två föl per år och därmed kan fortsätta aveln jag och mamma har, Stuteri Ängsbacken. Jag brinner verkligen för New Forestaveln och vill inte sluta. Det kliar i fingrarna redan efter att betäcka men vi får se. Wilma ska ut och bli vuxen och Holly ska helst säljas. 
Dessa kostar inte mer än "det vanliga" (mat, vatten, hovslagare, veterinär osv. osv) samt betäckningsavgifter. Men som tur är så är det relativt billigt på ponnysidan!
 
 
Hur ska jag få det här att gå ihop? Jadu, jag får vara säker på att det är vad jag vill så jag lägger pengarna på rätt ställe. Det vill säga på träning istället för till ett par nya skor till mig. Prioritera. 
Sedan vill jag gärna ha några inhyrda hästar så det drar in lite och jag samtidigt får lite hjälp i stallet med in och utsläpp så jag får varva ner ibland.

Drömmen är ju att få jobba med att rida till hästar, utbilda och tävla. Det är så svårt att säga hur många hästar jag kan ha men det får framtiden utvisa. Och om jag inte överlever på bara hästar så insåg jag idag att jag skulle tycka att det var roligt att arbeta med hemsidor och liknande. 
 
 
Det är bra att tänka på framtiden ibland. Det är motiverande och lägger upp klarare riktlinjer i livet att sträva mot. 
 
 
/Linn

Skillnad på humör och smärta

Jag tycker det är så tråkigt att en del människor är så trångsynta. Alla hästar ska vara SÅ, och de ska reagera SÅHÄR, de gör inte DET osv. Alla hästar är olika och har olika humör och reaktioner på olika saker.
 
Just det jag tänker på är hästar med humör. De som visar vad de tycker - när de tycker det. Ziro är en av dem. Tycker han att något är roligt så kan det komma några skutt och språng. Är något jobbigt kan han försöka skutta ifrån det. Petar jag med spöt på honom tycker han att jag är lite för bossig och sparkar rediga sparkar. Men bara för att han visar vad han tycker så betyder inte det att han har ont.
 
Det ser jag ofta, och har fått höra. "Kolla upp honom, han kan ju inte vara frisk". Jo, han är en sund och frisk ponny, med hårt huvud och en massa åsikter och stark personlighet. Det är så jag vill ha honom.
 
Jag vill INTE rida och ha en häst som bara "är". Som inte bryr sig när man borstar den, inte kommer i hagen, inte gör annat än det man ber den om vid ridning. Det blir tråkigt och allt blir så lugnt. Man kan med 99% säkerhet säga att hästen kommer vara likadan dag efter dag.
 
Man kan tänka såhär om studsiga/sparkande hästar: Finns det verkligen INGEN häst i hela världen som sparkar utan att ha ont? Jo, självklart. Varför skulle då inte min häst kunna vara det?
En pigg, livsglad Ziro som verkligen inte har ont någonstans.
 
Hästar är djur, inte maskiner. Gör en maskin något annorlunda eller konstigt - visst den är trasig och behöver fixas. Gör en häst något annorlunda - ja men det är ju för tusan en levande varelse!
 
 
/Nathalie

Fri form eller ihopriden?

En sak har jag väldigt svårt att förstå. Ni vet de som rider utan sadel och träns och endast styr med en halsring och kroppsignaler, och som påstår att deras sätt är mycket mer hållbart för hästen och klankar ner på våran ordinarie ridning.... hur är tanken bakom det? 
 
Jag tänker såhär; 
Vi rider inte våra hästar i form "bara för att", och "bara för att det ser snyggt ut". Utan varför vi rider hästen i form är för att det ger bäst förutsättningar för hästen att bära upp ryttaren, ha förutsättningar till hållbarhet och för att ha hästen i balans. Bland annat. 
 
Och för att kolla meningen med korrekt ridning - vilket är att få hästen få över mer vikt på bakbenen och därför komma upp i framdelen (som alla vet har hästen mer procent vikt på frambenen i naturligt läge vilket sliter oerhört på benen och kroppen öht), och därför rider vi hästen i form från bakbenen fram till bettet så att vi har hästen mellan skänkel och hand. Först när hästen är där kan vi inverka och få hästen lägga över mer vikt på bakbenen. 
Att ni tar bort sadeln, fine, men att ta bort tränset förstår jag inte. För då kan ni inte arbeta hästen mellan skänkel och hand samt bli ihopriden - och då går hästen på frambenen och sliter på sin kropp.
JA man kan driva på till aktiva bakben och "ta tillbaka" med kroppen men hästen är inte ihopriden för det, och ihopriden måste den vara annars sliter det. Det finns som sagt en anledning till varför vi rider ihop hästen och inte låter den gå lång och på bogarna. 
 

Skulle det räcka med att rida ihop hästen för kroppen så tror jag inte att WC ryttarna skulle rida med utrustning. De om några har styrkan och kunskapen att rida ihop hästen utan utrustning men bevisligen gör de ett självklart val. De har vettet att förstå att det är hjälpande istället för stjälpande att rida med utrustning och hästen i form. 
 

Jag beundrar er som kan kontrollera era hästar utan utrustning. Absolut. Men det är definitivt inte hållbar ridning då hästen inte blir ihopriden på samma sätt, om ens på något sätt.
Det är en fantastiskt kontakt med hästen, men det främjar inte dess hållbarhet.
 
Hur illa vi än vill se det så finns det en anledning till varför vi rider med den utrustningen vi gör. Det finns forskningar och framförallt bevisade resultat på hjälpen utrustningen gör. Och den förstör inte alls för hästen, snarare främjar hästen att arbeta korrekt om den är korrekt inpassad.
 
 
/Linn
 
 

Träna vidare

Tack för alla tips kring lastningen. Tyvärr var det saker som vi redan provat och en del tips där folk missförstod, hade hoppats på att få ett sådant där magitrick där man bara behövde säga blomma så skulle hon springa in i transporten men det verkar inte finnas... ;)
 
Wilma har åkt sedan hon var föl till utställningar, premieringar, test och miljöträning. Det har egentligen aldrig varit några problem, hon har gått in och ut några gånger sedan har det bara varit och stänga. 
Därför vet jag att det finns där. Fuxsto och unghäst är sällan en bra kombo tillsammans.... 
Som sagt, hon är jäkligt smart. Vi har framförallt kört in några cm, backa, in ytterligare några cm, backa, in hela vägen, backa, in halva vägen, backa. Som jag skrev i förra inlägget, allt för att hon ska lyssna på mig och göra det jag ber henne om - att det är jag som bestämmer hur hon ska gå in och ut i transporten. Men berömgalen, smart och kvick som hon är så tror jag att hon vill ut snabbt för att hon tror att hon gör rätt då. Så nu får vi vara ännu tydligare, ha henne stå still ännu längre innan man backar ut henne. 
 

Hon har i alla fall gjort stora framsteg. Ett tag så blockade hon omvärlden totalt och bara frös fast. Nu går hon in heeeela vägen - även om hon är kvick ut. Det sköna är i alla fall att när man har henne inne och bommen för så är det inga problem. 

Det är inga problem att få på henne. Och det är egentligen inga problem med att stänga bommen när hon går in nu, men jag vill inte att det ska vara ett stressmoment att göra det. Utan att man lungt kan göra det. Och det krävs ytterligare lite träning. 

 
/Linn
 

Ziro Mc Biro

Idag red vi i ridhuset mamma och jag. Ziro bjöd mig på ännu ett superpass, där jag fokuserade på en lägre och rund form. Vi värmde upp med skrittpiruetter, slutor, öppnor och volter i skritten, och lite samma i traven (dock inga travpiruetter, haha). Han var väldigt pigg men reglerbar, lyssnade på minsta lilla hjälp från mig.
 
Något jag börjat göra med Ziro är början till passage. Be honom att trampa lite bara. Jag gjorde det första gången i förrgår, och då trampade han till efter några försök. Idag visste han precis vad jag ville, och när jag samlade upp honom i skritten, kittlade honom med spöt och smackade lite en gång, så sänkte han bakdelen och gjorde några tramp. Jag blev så himla glad att han förstod så fort! Snart kanske ni ser oss passagera runt i ridhuset ;)
 
Dessutom var slutorna jättefina idag! Fin böjning och jag kunde lätt reglera tvärningen - mer eller mindre.
 
Jag är SÅÅÅÅÅÅ taggad inför helgen :D
 
 
 
/Nathalie

Tips kring lastning

Jag tänkte höra med er läsare om ni har några tips att dela med er av. 


När Wilma gått in i transporten så går hon ut igen lika fort. Då är jag snabb som sjutton och säger back så att det blir som att det är jag som backar henne, så att det är jag som bestämmer och säger åt henne vad hon ska göra.
 
I förrgår när vi lastade så visade hon inga av hennes tidigare tendenser utan gick rätt in när jag bad henne - men som sagt - backade ut lika fort igen. Och jag vill inte att det ska bli ett stressmoment att slänga på bommen utan man ska kunna ta det lugnt och säkert. 
 
Kan även tillägga att några händer på rumpan inte är något att prova för då kommer bakbenen farandes. 
 
Hon har gjort jättestora framsteg. Men nu är det dags att komma ännu lite längre. 
Hon är varken rädd eller har fått dåliga erfarenheter utan hon är bara envis som synden och jäkligt smart. 
 
 
 
/Linn

Gärdet är roligt

Igår red jag Wilma igen, denna gången på gärdet. Direkt när vi kom dit och skulle stanna och knäppa av grimskaftet så fick hon något ryck och hoppade baklänges och busade så grimskaftet fick vara på hela ritten och det var tur det. Det kändes som att det sprudlade så mycket glädje i henne att det var nära på att spricka, och då ut i bocksprång. Lite som att sitta på Cherry ;) Men hon gjorde mer caprioler...
 
Från och med idag får vi linlöpa innan. Endast för säkerhetsskäl, jag har inte tid att ramla av och skada mig. Hon är helt enkelt bara överlycklig över att få bli riden - och det ser jag som något mycket positivt!
 
 
Min kamera ville inte ställa upp igår heller (inget ovanligt i och för sig... den MÅSTE lämnas in). 
 
 
/Linn

Fina hästar!

Idag red jag både Valle och Ziro, och båda två skämde bort mig med superbra ridpass!
 
Valle red jag i ridhuset. Skrittade mycket, gjorde skrittpiruetter, slutor osv. När han lyssnade bra och lossade så travade vi igång. Han var väääldigt trög och ignorerade mina skänklar, så jag smackade till och skänklade till snett igenom en gång, så efter det var han jättefin!
 
Vi gjorde mest lösgörande, lite skolor, och han var helt super! Det var nog det bästa ridpasset någonsin med honom. Han kändes pigg, glad, känslig och mjuk.
 
Ziro fick också ta ridhuset. Han var så jäkla pigg, och jag lyckades lätt omvandla energin till Power. Den traven vi fick fram, den är inte att leka med! Schwung, tramp, samling. Rysningar. Vi red också mycket lösgörande, och några ökningar där han skulle ligga kvar i formen, inte dra upp huvudet och rusa iväg.
 
Travökningarna idag var nog de bästa vi någonsin gjort, och vi har gjort jäkligt bra innan också. Galoppen var så himla fin den också!
 
Jag har en väldig tur som får rida så fina hästar! Valle ska jag ha torsdag-söndag, så han ska få sig ett par genomkörare!
 
Och Ziro känns bra inför tävlingen på lördag, även om mycket kan ändras på en vecka.
 
 
 
/Nathalie
 

Lastträning

/Linn


Inte okej uteritt

Igår skulle Ziro och jag ta en lugn uteritt, jo tjena. Det började med at han var spänd som en fiolsträng när vi red iväg. Han gnäggade till och med en gång, det har han aldrig gjort när jag ridit. Jag tänkte att jag travar lite för att få honom att slappna av lite, jogga honom bara. Det gick bättre, han lyfte svansen och travade på hyfsat lugnt.
 
Efter 10 minuter kom vi till en ganska brant nerförsbacke, följt direkt av en ganska brant uppförsbacke. Det ser nästan ut som att rida i ett V. Brant ner och så brant upp direkt. Så när vi skrittat ner för halva nedförsbacken så tvärstannade han och glodde på toppen av uppförsbacken. Han verkligen FRÖS fast. Så ser jag vad han ser. 10-20 vildsvin där uppe, som står och glor på oss.
 
Vad skulle jag göra? Att fortsätta framåt var inget alternativ, och vända på honom? Explosionsrisk mitt i en isig backe, hmm. Och när vi står där, jag känner hans hjärta slå mellan skänklarna, så tror ni inte att grisjävlarna börjar springa? In i skogen, grenar bröts och de grymtade som galningar, skrek sådär som grisar gör. Ziro - fortfarande fastfrusen och stirrar in i skogen.
 
Jag tänkte vända honom lite försiktigt. Jag bara fundera på att krama tygeln lite lätt, och han tvärvände 180 grader och skulle fly. Jag försökte lugna honom bäst det gick, prata, klappa, men han for åt sidorna, drog in baken och smällde med hovarna. Efter kanske 20 meters hoppande tittade jag in i skogen till vänster om mig. Tror ni inte att det står 4 älgar där, 5-6 meter ifrån oss och glor?! Ziro fick också syn på dem = mer panik.
 
Vi studsade, galopperade på stället, flög i luften, gjorde olika luftsprång osv, kanske 5-600 meter. Då lugnade han sig och vi kunde racerskritta/takta till stallet.
 
Jag rider INTE ut där själv igen, det är säkert!
 
 
/Nathalie
 

Wilma - föl till femåring

Blev inspirerad av Johanna Grants inlägg och gör samma sak på mina flickor som jag följt sedan de gjordes. 
 
Wilma som föl
 
Wilma som ettåring

 
Wilma som tvååring

 
Wilma tre år

 
Wilma fyra år

 
Wilma som femåring
 

Här har det inte hunnit bli så mycket bilder än ;)


Tyvärr hade jag de mesta bilderna på andra datorn men ni fick i alla fall se en skymt av Wilmas liv. 
Det känns som om det här året kommer bli kul, hon är fantastisk i psyket och hon kommer ihåg vad hon lärde sig som fyraåring på bettet hon älskar (nova). 
 
 
/Linn

Ängsbackens Cocopop ("Wilma")

"Linn kan du inte berätta om dom andra hästarna du har hemma och vad du har för historia och mål med dom :)"
Ett mycket bra förslag på inlägg. Först ut är Wilma. 


Ängsbackens Cocopop
Sto f: 2008 e. Kantje's Umberto RNF 175 - Sanana VII RNF 1428 - Värends Pedro RNF 57. 
Uppfödare och ägare: Linn Forsström och Marie Fredrikson, Stuteri Ängsbacken. 
 

Wilma är våran egen uppfödning som kom till världen kvickt den 26 maj 2008. Det dröjde inte många minuter innan hon var uppe på benen och var full av liv. Den där extra energin har stannat kvar under alla hennes unghäst år, ofta fick hennes mamma Santis flytta på sig illa kvickt när hon drog igång med sina busattacker för att hon var så galen. 
 
 
Vi började tro att det skulle bli en kamp att rida in henne men hon har varit genomsnäll redan från början. På två veckor travade hon under ryttare (som 2,5 åring). Därefter har det fortsatt med treårstest och fortsatt utbildning. 
 
Wilma på inridning. 
 
Mål 2013
Idag red vi årets andra ridpass. Jag hoppas snart vara igång och rida alla gångarter och där bygga kondition och styrka. Så fort vi får lastningen att fungera är målet att komma iväg och träna för att förhoppningsvis vara ute på träningstävlingar till sommaren. 
När grunderna är satta, med en förberedd karriär, vill vi ha ut henne till en duktig liten ryttare som kan ta ut henne på tävlingsbanorna. Jag själv skulle gärna ta den uppgiften men tyvärr är detta mitt sista ponnyår. 
 
Mål för kommande år
Att hon presterar på tävlingsbanorna, troligtvis i hoppning. Klasser och gren är så svårt att säga i nuläget. När tävlingskarriären är lagt på hyllan tar vi henne tillbaka för att fortsätta våran avel. 
 
 
Wilma är helt fantastisk, hon är väldigt lättlärd och otroligt positiv. Ni kommer få följa henne fram tills vi hittar en ryttare till henne när vi känner att hon är färdig för sitt kommande liv. 
 
 
/Linn

Bilder på stallet

Stallet har 5 boxar, sadelkammare, foderkammare och det som ska bli spolspilta. Spolspiltan är inte klar, så just nu står hösilagebalen där.
 
Från stallet kan man gå rätt ut, och ca 10 meter fram finns en 20*60 ridbana. Går man 2-3 minuter så finns ett 20*60 ridhus också. Ridvägar finns det också, ganska fina är de också! Mjukt underlag, perfekt att galoppera på.
 
I stallet står Ziro och Valle, en 27-årig storhäst, en 3-årig ponny, och en ung storhäst, vet dock inte hur gammal.
 
Stallet är väldigt fint, och det ser väldigt exklusivt ut. Lätt det finaste stallet jag stått i! Luften är jättebra också, något som är väldigt viktigt för mig.
 
 
Det är mycket finare än det ser ut!
 
 
/Nathalie
 
 

Clinic med Gustaf Svalling (Örebro distrikt)

 

Undrar du ibland hur dressyrdomarna dömer? Då ska du gå på denna inspirerande kväll!

 

Gustaf Svalling är Sveriges högst utbildade domare. Hans meritlista kan göras lång men bl.a så är han Grand Prix domare och 2011 utsågs han till femstjärnig domare av FEI.

Gustaf kommer att gå igenom hur han som domare tänker, tittar och vad han premierar hos ekpiagen. Det kommer att vara både ett föredrag samt praktiskt där han kommenterar och förklarar ritterna och bedömningen.

Så kom till Kumla Ridklubb den 22 April för en inspirerande och intressant kväll!

Tid: 22 April 18.30 - ca 21.00

Plats: Kumla Ridklubb

Pris: 100:- (betalas i dörren)

Anmäla senast 17 April för garanterad plats till
Maria@distriktet.nu

 

Medlemar i Kumla ridklubb går in för halva priset.
Är du med i TUR går du in gratis!
Servering kommer att finnas!


Jag ska definitivt gå! Superb att jag går in för halva priset. Ett mycket bra arrangemang!


/Linn 

 


Fredags-skratt

Här kommer en fredagsfräckis. Filmen är från en startfälttävlan 2010 och den får mig än idag att skratta. Observera att Lago på filmen var 17 år vid det här tillfället. 
  
 
Jag älskar mammas reaktion! "ÅH". 
 
 
/Linn

Träningen med Sessan

Nu är en lagom lång och mysig dag med solsken avklarad och Sessan står nu ute i hagen och återhämtar sig medans jag skriver det här inlägget. 
Vet ni vad? Idag fick jag äntligen hoppa för första gången på ett år och det var superkul!
 
Gänget (fattas en elev dock). 
 
Träningen började med en individuell framridning där jag la all tid på skritten med att flytta bogarna. Hon satt fast i vänstersidan men lossade väldigt fint efter lite kämpande. Därefter jobbade jag med övergångar och sedan var det dags att börja den gemensamma träningen. Vi red över fyra bommar - en serie på rakt spår och en serie på böjt. 
Hon gjorde allt väldigt bra, det var åt vänster som hon ville trampa om i raka serien men det löste sig tillslut. 
 
När alla bomövningar var klara så var det dags att börja travhoppa. Något som jag alltid haft lite svårt med då jag tycker det är svårt att känna avstånd, speciellt på Sessan som började galoppera de sista galoppsprången vilket Alex förklarade var på grund av brist av styrka i traven. 
Därefter började vi galoppera mot hindren, ett räcke och en oxer. Allt flöt på strålande om man bara lät henne galoppera på framåt och inte störa henne vilket jag faktiskt inte gjorde, jag var bara där som ett stöd och det är jag stolt över. 
  
 
Sessan fick därefter vila medans vi åt mat, därefter tränade vi på att visa häst för hand inför hästskötarexamen. 
Hon har skött sig exemplariskt under dagen och jag fick en JÄTTEfin känsla i traven framförallt! Även i sprången då allt bara flöt på. 
 
Det var en väldigt bra träning och jag längtar tills nästa gång!


/Linn 

Det händer inte mycket

Jag har inte mycket att skriva om just nu. Ziro reds igår och han var dunderpigg. Han ville springa på i 190 och inte alls jobba samlat och lugnt. Han var väldigt fin i traven, så jag jobbade mest galopp. Enkla byten där han skulle skritta några steg extra, inte bara rusa iväg. Annars gjorde vi mest övergångar och tempoväxlingar, för att han skulle lyssna litegrann.
 
Idag skulle jag behöva rida i ridhuset igen, men vi har träning imorgon och tre dagar i rad är för mycket, så det lutar mot uteritt.
 
Jag tar med mig kameran till stallet idag, så ska jag se om jag kan ta lite bilder på stallet och berätta lite mer :)
 
 
/Nathalie
 

Vem är Sessan?

Sessan är en av våra två inhyrda hästar. Ett halvblodssto som är ca. 160cm.
Genomsnäll och underbart härlig.

Hon tävlas och tränas i hoppning av Karro (som ni hört talas om här).


Bilder från igår

Igår red jag som sagt både Sessan och Wilma. 

Sessan
I och med att jag ska ha henne på skolträningen imorgon (bomträning som jag tänkte be mamma att filma och eventuellt fota) så bestämde vi att jag skulle rida henne en gång innan i och med att det var väldigt länge sedan jag satt på henne förra gången och jag har inte ridit henne mer än ett par gånger. 
Jag började med att känna efter hur hon fungerade för dagen. Sedan gjorde jag mycket övergångar och fick jobba lite för att få henne extra alert vilket släppte till snabbt, stor skillnad sen sist jag red henne då jag fick driva mig gul och blå så hon har verkligen utvecklats på lyhördheten. Därefter flyttade jag bogarna som hon satt fast i och när hon släppte efter började jag trava. Direkt hade jag med mig ryggen fint. Det svåra var att få igång de långa bakbenen vid några tillfällen men det lossade fint. 
Hon kändes jätte, jättetrevlig att rida. Stor skillnad sen sist. Fick en trevlig känsla och det var väldigt roligt att rida. 
 
 
 
Wilma
Wilma fick spontant bli riden igår. Det var bara att gå ut och hämta henne i hagen, borsta, sadla och tränsa - och sedan hoppa upp och rida iväg. Sådant psykte gillar jag på de unga hästarna, inga bekymmer trots att det varit vila från sådant hela vintern. Det är min unge det. 
Vi skrittade på vägen förbi läskiga saker där hon bara kollade vaksamt, vi fotograferade och hoppade över en snövall för att komma ut på en annan väg. När vi sedan vände och skulle ner för den så hoppade hon ett sådant sött litet hopp. Debuten för oss i luften ;) 
Är mycket nöjd med min prinsessa, hon var lika fin på novabettet efter vintervilan. Hon sökte sig nedåt och stannade där flera steg och hon kändes väldigt trevlig. Det var väldigt roligt att rida henne. 
 
 
 
/Linn

Mitt i prick

/Linn


Två hästar ridna

Smakprov på vad som komma skall. Red Sessan idag då jag ska ha med henne på fredag till bomträningen med skolan. Även Wilma fick komma ut idag för första gången sedan vinterpausen.


Vad gjorde vi igår då?

Vi började med att skritta ut en sväng med hästarna. Ziro var väldigt tittig och fjantig, men han skötte sig bra ändå.
 
Sedan skrittade vi vidare mot det nya stallet! Yes, vi har flyttat hästarna till ett annat stall.. Det var hit det var meningen att vi skulle flyttat först, men det blev ändringar. Men nu flyttade vi alltså till ett annat stall. Och jäklar vilket stall! Det är så himla fint! Det är inget stort stall, men alldeles nybyggt och så lyxigt. Det var bara 10-15 minuters skritt dit, så det var ingen stor grej för hästarna. De såg glada och nöjda ut!
 
De fick gå utan täcke en liten stund, det var så himla varmt och skönt idag! Här kommer ett gäng bilder :)
 
Så himla fin!
 
Ziros box
 
 
 
Chuckie får också vara med på ett hörn :D
 
 
/Nathalie

Drift problem

Jag har inte kommit in på bloggen under ett par dagar och nu fanns det ett meddelande på blogg.se att de haft driftproblem vilket kan förklara en del. 

Det har inte hänt så mycket här hemma. Jag funderar på om jag ska klippa Pottan igen då han har fått långa, svarta hårstrån glest över kroppen. Det är varken snyggt eller funktionellt. 
På fredag ska vi rida med skolan med lite bomövningar. Förhoppningsvis tar jag med Porter och det blir då första gången vi använder oss av bommar vilket kan bli spännande. Men det är mycket bra träning. 
 
Wilma ska börja ridas så fort vädret tillåter. Det blir skrittpromenader en vecka på vägarna som har underbart underlag just nu tillsammans med mamma på marken innan vi ger oss på andra gångarter. Vi ska även börja dra igång lastträningen nu när isen försvunnit någorlunda så vi kan åka iväg med henne. 
 
Wilma under första galoppen hemma på gärdet. Även våran första galopp tillsammans. 
 
Holly ska även komma hem så fort det blir väder för de att gå ute dygnet runt. Och då ska även hon sättas igång och förhoppningsvis hittar vi en ryttare till henne. 
 
 
/Linn

Bilder från skogen

Här är bilderna från skogen. Det är helt sjukt vad han är söt!
 
Förstår ni att man blir glad av att rida honom? Jag blir överlycklig bara av att se bilderna :')
 
 
/Nathalie
 

RSS 2.0