Guide till lyckat tränsköp

Här kommer en guide som du kan ta till när du ska inhandla ett träns. Jag skriver ner mina tips och tricks för ett förbättrat helhetsintryck. 
När du ska köpa ett träns att ha till finare tillfällen, alltså inte bara ute i skogen, köp då inget "bara för att". Här får du några tips vad du kan tänka på:
(Här förutsätter jag att hästen funderar med alla typer av nosgrimmor och liknande, gör den inte det så är det en självklarhet att använda den som den fungerar bäst på). 

*Har hästen långt, kort eller normalt ansikte?
Långt huvud = Bred nosgrimma. Det tar upp en större del av huvud och lurar ögat. Förbjudet är att ha remont som förvärrar/framhäver det långa huvudet. 
Kort huvud = Smalare nosgrimma. Det framhäver huvudet, en bred nosgrimma till en häst med kort huvud tar alldeles för stor plats och man ser inte något av ansiktet som är viktigt för helhetsintrycket. 
EX 1: Cherrys huvud lättas upp och hon ser elegantare ut i bred nosgrimma:
EX 2: Musse ser ut som en tönt i smal, en bred framhäver hans ansikte och han är vacker i den. 
 
 
* Har hästen mycket tecken eller inga tecken i huvudet?
Är hästen mörk och inte har några tecken och du har ett svart träns är det lätt att huvudet inte syns. Där är tricket att ha en vitfodrad nosgrimma och gärna ett roligt pannband (tänk bling och liknande som skiljer sig från det mörka, inte bara ett svart läder). Detta gör att man ser huvudet bättre. 
Har du en häst med mycket tecken? Håll det simpelt, helfärgade nosgrimmor gör att det inte blir rörigt och för mycket. 
EX: Porters huvud framhävs med vitfodrad nosgrimma:
 
* Vilken färg på lädret? (Och vi antar att sadeln matchar tränset i efterhand). 
Regel nummer ett - undvik helst brunt läder på skimlar. Speciellt de som går mot orange ton. Det blir alldeles för vasst. Jag rekommenderar helt svart läder som blir en snygg kontrast. 
Fuxar och isabeller gör sig bra både i mörkbrunt och svart läder. Det är en smaksak. 
Svarta/mörka hästar är snyggt i svart läder. Beroende på hur hästen är tecknad är det även snyggt med vitfodrad nosgrimma som jag nämnt tidigare.
Undvik färgglada träns som är rosa, ljusblåa och liknande. Det är inte okej. 
 
 
 
* Pannband?
Jag säger det bara en gång - det ska vara svängda pannband. Det löper snyggare utöver hästens huvud och skapar en fin form. Raka fungerar i nödfall men v-formade är förbjudet, det blir alldeles för hård kontrast och tar fokuset från huvudet. 
Allra snyggast är ett pannband som skiljer sig lite från tränset, det vill säga inte bara ett svart läderpannband utan något på. Det blir lätt ett tungt uttryck, istället rekommenderar jag bling, pannband med mönstersöm och liknande som gör att tränset inte ser lika hårt och tråkigt ut. 
EX: Den vänstra bilden gör att tränset ser "tungt" samt hårt ut och framhäver inte ett annars vackers ansikte. Den högra bilden visar hur pannbandet formar Wilmas ansikte fint och ger en toutch som piffar till och "lättar upp". 
 
 
Detta är att tänka på framförallt till utställningar och liknande. Där handlar det om att visa sin häst från sin bästa sida och då gäller det att tänka till. (OBS: Inga bling pannband där dock!). Från mina erfarenheter har jag även märkt att det ger skillnad på dressyrbanorna, det ser trevligare ut med ett träns som framhäver hästen istället för att få den se tråkig ut. 
Allt handlar om helhetsintrycket. Det är det första intrycket vi får och då vill man att det ska vara bra. Dölj skavanker och framhäv istället. 
 
 
/Linn

Kommentarer
Postat av: Sofia Spelkvist

tack för tipsen, blev dock inte klokare, försöker hitta ett träns till stella men jag vet inte vad hon passar i.. hon är ju brun, tror det blir snyggast att ha ett mörkbrunt träns till henne, eller vad tycker du?

Svar: Mörkbrunt vore snyggt! Svart funkar också.
Linn Forsström

2013-02-25 @ 18:10:56
URL: http://sofiaspelkvist.blogg.se/
Postat av: Linn Ingvarsson

Söt Cherry var i smal nosgrimma (:

Svar: Tycker du? :o Jag tycker hon ser så grov ut, nu var det där bara en huvudbild så man ser inte resten så bra men får man en helbild så får man en helt annan syn. Hon hade också ganska långt ansikte så då blev det ännu värre xD
Linn Forsström

2013-02-25 @ 22:47:26
URL: http://dressyrmupparna.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0