Knoppning del 1

Att knoppa en häst är en konst. Det är väldigt få som faktiskt kan göra det bra. Det är svårt för det finns många olika varianter på knoppning och olika varianter på hästens exteriör som spelar in i slutresultatet. Det är inte bara att "snodda upp" utan man måste veta hur sin häst är byggd för att få fram det bästa resultatet. 
 
↑ Vikknoppar - Mitt hatobjekt. Det blir fyrkantiga knoppar som inte ger ett trevligt och framhävande helhetsintryck. Passar ingen sorts hals...
 
↑ Flyingeknoppar - Underbara. Här använder man en enda snodd och rullar upp de - de blir stadiga, runda och ger ett väldigt elegant intryck. Passar alla sorters halsar. 
 
↑ Rullknoppar - En mer "nybörjarvariant" på flyingeknoppar. Här använder man fler snoddar, resultatet blir helt okej men de sitter inte speciellt bra. Kan vara svåra att få riktigt runda och fina. Passar alla sorters halsar. 
 
↑ Hollänska knoppar - Stora, få, runda knoppar som man "fluffar upp" vilket ger intrycket av en muskulös hals med fint lyft. Passar till de hästar som har väldigt rak hals, även de med tendens till underhals då det ger fokus på överlinjen. 
 
↑ Sydda knoppar - Går att variera på många sätt. Man kan rulla, vika, fluffa eller spänna åt knopparna. Själva syningen gör att de blir stadiga och sitter länge trots ruskande på halsen. Passar alla sorters halsar beroende på utformning. 
 
Jag använder mig av en blandning utav Flyingeknoppar och hollänska knoppar. Det vill säga en snodd men mycket fluff som ger ett muskulöst intryck och ger en mycket trevlig överlinje. Desto färre knoppar desto större knoppar - vilket ger desto större "nacke". 
Hopphästar har i regel mindre och "ofluffiga" och dressyr större och fluffiga. 
 
Med rätt knoppar kan du göra att hästens exteriör och skavanker ser bättre ut för ögat. Har hästen rak hals så kan du göra så intrycket blir att den är biffig. Är halsen lång kan du få den se kort ut. Är hästen lågställd kan du få den se högre ut fram. Allt handlar om tips och trick. 
 
 
I del två kommer en film på tips och trick, manlängd, förklarningar och hur jag knoppar. 
 
 
/Linn

Kommentarer
Postat av: Ebba

Bra inlägg, annorlunda och kul!
Er blogg är jättebra så ni är utsedda som veckans blogg på min blogg. :) http://olssonebba.blogg.se/2013/february/veckans-blogg-132.html#comment
/Ebba

Svar: Åh vad roligt, tack snälla! :D
Linn Forsström

2013-02-13 @ 17:35:21
URL: http://olssonebba.blogg.se
Postat av: Sofia Spelkvist

Du gör så grymt fina knoppar! Tack för tipsen :)

2013-02-13 @ 19:48:44
URL: http://sofiaspelkvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0