Hö gör magen glad

Alldeles för många hästar får för lite grovfoder, hö eller hösilage. Istället får de fulla hinkar med kraft och havre, vilket inte alls är bra för magen.
 
Hästarnas magar producerar ständigt magsyra, och får de inte äta tillräckligt med hö så ökar risken för magsår. Hästar har dessutom väldigt stora tuggbehov, så har de inget att tugga på kan väggar, krubbor osv falla offer.
 
Vet ni att det inte bör gå mer än 3 timmar mellan varje mål? Det gäller 24/7, även under natten alltså. Det är SYND om hästar som får några kilo på kvällen, som försvinner fort. Hästar sover långt ifrån hela nätterna, så egenligen bör de ha hö som räcker hela natten.
 
Under sommaren går de flesta på bete, vilket tillgodoser hästens tuggbehov och ger lite mat i magen beroende på hur kraftigt betet är. Men bara för att hästen äter hela dagarna gör det inte att den kan stå utan hela natten inne. Det är inte alls okej att ge ett halvt kilo just för att hästen inte ska bli tjock, och sedan kraft i massor. Höet är viktigare än kraften, alltid.
 
Blir hästen tjock under sommaren (eller annan årstid) så får man helt enkelt rida den lite hårdare, galoppera lite mer. Man ska inte ge hästen mindre hö p.g.a sin egen lathet. Oavsett om man har pojk-/flickvän, jobb, fester, inte känner för att rida osv så kommer hästen före det.
 
Slowfeedingnät är ett bra alternativ! Man kan ge en mindre mängd hö som räcker längre, men man måste ändå lägga ut så det räcker länge. En del hästar slutar aldrig äta, så det gäller att fylla på!
 
Vi har våra hästar på nästan fri tillgång. Vi lägger ut hösilage i nät, och sedan hö i lådor. De äter hösilaget först under ett par 4-5 timmar, och sedan om de känner för det har de hö också. Dock ligger det alltid massa hö kvar, men lite äter de av det.
 
 
/Nathalie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0