Med värme kommer lera

Våren längtar många till, jag också. Men det jobbiga med våren är all lera som blir. Vissa har det bra med grusade eller helt enkelt torra hagar, men inte vi. Det blir 2-3 dm lera, tjock lera.
 
Den där leran är proppad med otäcka bakterier, och den blandas ut med kiss och bajs. Den ska våra fina hästar sedan gå i, och få all skit på sina ben.
 
Poängen är att man SKA spola ben. Det stör mig otroligt mycket när folk är för likgiltiga för att göra det. Hästarna är de som drabbas, eftersom de får mugg och sedan rasp. Det blir skorpor som man sedan måste dra bort, och att dra bort skorporna kan göra ont på hästen.
 
Googlebild
 
Ziro har aldrig, inte en enda gång, under den tiden jag ägt honom fått komma in med leriga ben till natten.
 
Han har aldrig heller haft varken mugg eller rasp. Vattenskolla en gång, pga ett pyttelitet sår som inte kunde hållas rent under dagarna.
 
Hästarna väljer inte att gå i leran, så det är vårat ansvar att hålla deras ben rena. Iallafall under natten, så att de får pausa från skiten.
 
 
/Nathalie

Kommentarer
Postat av: Anonym

Det är mångas problem med lera. Men att spola för ofta gör ju så att fettet som skyddar pälsen, försvinner?

2013-01-22 @ 13:29:56
Postat av: Anonym

Håller med kommentaren ovan, bästa alternativet är att varva mellan två hagar vinter/vår/höst när de ej går på bete

2013-01-22 @ 13:59:14
Postat av: ann

Ja, absolut, skulle vara bra om man kunde varva. Men det är inte så lätt om man har bara en hage. Man kanske kan dela den i 2 delar under förutsättningen att hagen är tillräckligt stor. Annars är det inte ngt mer man kan göra.Men att hålla hästen ren är det absolut ett måste.

2013-01-22 @ 16:03:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0