Fodergiva till ny häst

Har ni tänkt på att man ofta lägger märke till vilka som har ny häst/ponny? Individen i fråga är ofta lite mager eller lite rund. Men det är bara naturligt. Man ska prova nytt foder och hitta en fodermängd som passar hästen utöver ens träning och eftertraktade egenskaper. Även om tidigare ägaren skickar en lista så blir det aldrig exakt då man kanske inte har samma hökvalité och liknande. 

Visst kan man räkna ut en foderstatus men jag tycker det är viktigare att se på individen. "Okej, nu är hästen lite mager. Då ökar vi på lite", alternativt "Nu är hästen lite rund, då drar jag ner lite på maten". Det är jättesvårt att hitta rätt mängd på en ny individ. 
 
 
 
/Linn

Kommentarer
Postat av: Sofia Spelkvist

har lite problem med min ponny, hon var normal hull i somras och höstas, i vinter har hon tunnat ur, vi gav mer men hon åt inte upp, fick byta foder och lägga till lusern, nu håller hon jämn vikt men visst är det svårt, tittar man på dom andra hästarna som äter samma fritillgång hö så är dom runda så höet är det inget fel på det är bara min lilla tosa som måste ha lite extra.

Svar: Skriver svaret som Anki (under) skrev. Hon skrev precis vad jag tänkte; En undran Sofia: Går din ponny i samma hage som de andra? Kan det vara så att hon helt enkelt är lägst i rang i flocken så hon inte "får" äta tillräckligt för de andra hästarna? Och istället för att ge större giva med kraftfoder direkt så kanske ni får dela upp det i fler, mindre portioner under dagen.
Linn Forsström

2013-03-24 @ 18:39:22
URL: http://sofiaspelkvist.blogg.se/
Postat av: Anki

En undran Sofia: Går din ponny i samma hage som de andra? Kan det vara så att hon helt enkelt är lägst i rang i flocken så hon inte "får" äta tillräckligt för de andra hästarna? Och istället för att ge större giva med kraftfoder direkt så kanske ni får dela upp det i fler, mindre portioner under dagen.

2013-03-24 @ 18:57:35
Postat av: Sofia Spelkvist

Tack för svar, hade glömt bort kommentaren.

Ja hon går ihop med dom andra, kom in sist i flocken, dom har fritillgång, kan vara möjligt att hon inte får äta lika mycket men det är en stor bal och nog får hon i sig så hon klarar sig, annars skulle ju höet vara slut i boxen också(?) vilket den inte är.

2013-04-05 @ 21:28:54
URL: http://sofiaspelkvist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0